فیبر نوع خاصی از کربوهیدرات است که در غذاهای گیاهی مثل سبزیجات و غلات به مقدار زیاد وجود دارد
فیبر ماده ای است که مرتباً از سوی جامعه پزشکی و سلامت نام آن را می شنوید. فیبر نوع خاصی از کربوهیدرات است که در غذاهای گیاهی مثل سبزیجات و غلات به مقدار زیاد وجود دارد و بدن نمی تواند تمامی آنها را به راحتی هضم کند. با اینکه فیبر به راحتی در بدن هضم نمی شود اما نقش موثری را در سلامت افراد دارد. با اینکه به نظر می آید خوردن چنین چیزی که هضم هم نمی شود کاری بی فایده است، اما باید بدانید فواید بسیاری برای بدن انسان دارد. در واقع دو نوع فیبر وجود دارد: فیبر محلول و فیبر غیر محلول. فیبر محلول در آب حل می شود ( همانطور که از نامش پیداست ) و در معده به شکل ماده ای ژله ای در می آید و با اینکه تصور چنین چیزی چندش آور است اما به این نوع فیبر نیاز دارید. از طرف دیگر فیبر غیر محلول تقریبا سالم و دست نخورده از دستگاه گوارش عبور می کند. خبر خوب اینکه غذاهای سرشار از فیبر تقریبا هر دو نوع محلول و غیر محلول را در خود دارند بنابراین نیاز نیست خیلی در انتخاب غذای حاوی فیبر وسواس به خرج دهید و نگران دریافت به اندازه هر دو نوع فیبر باشید.
آنالایزر فیبر چیست؟
آنالایزر فیبر برای استخراج و اندازه گیری فیبر خام و تعیین ADF,NDF,Fiber مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع فیبر
فیبر به دو دسته فیبر خوراکی(Dietary Fiber) و فیبر کاربردی و مفید (Functional Fiber) تقسیم می شوند.
فیبر خوراکی
فیبر خوراکی اعم از محلول یا نامحلول، شامل پلی ساکاریدهای غیرنشاسته ای و اجزای گیاهی دیگر نظیر دکسترین، لیگنین، کیتین، پکتین، بتاگلوکان و الیگو ساکاریدها هستند.
حال که متوجه شدید فیبر چیست و در چه غذاهایی یافت میشود، لازم است بدانید که این ماده انواع مختلفی دارد. بهطورکلی 2 نوع فیبر وجود دارد که هر دو برای سلامتی مفید هستند. در ادامه میتوانید با انواع فیبر بیشتر آشنا شوید.
فیبر محلول در آب
فیبر محلول که در آب حل میشود، میتواند به کاهش سطح گلوکز و همچنین به کاهش کلسترول خون کمک کند. غذاهای دارای فیبر محلول عبارتاند از بلغور جو دوسر، دانه چیا، آجیل، لوبیا، عدس، سیب و زغالاخته.
فیبر نامحلول
فیبر نامحلول، که در آب حل نمیشود، میتواند به حرکت غذا در سیستم گوارش شما کمک کند و مانع بروز یبوست شود. غذاهای دارای فیبر نامحلول شامل محصولات گندم کامل (به ویژه سبوس گندم)، کینوا، برنج قهوهای، حبوبات، سبزیجات برگدار مانند کلم پیچ، بادام، گردو، دانهها و میوههایی با پوست خوراکی مانند گلابی و سیب هستند.
میزان فیبر موردنیاز بدن
میزان فیبر موردنیاز بدن خانمها و آقایان با هم متفاوت است که این نیاز در سنین مختلف نیز میتواند متغیر باشد. در ادامه میتوانید با میزان فیبر موردنیاز بدن بهطور دقیق آشنا شوید.