انواع شیر دارای آزمون های کنترل کیفیت شیمیایی و میکروبی هستند.
شیر پاستوریزه شیری است که با یکی از روشهای معمول پاستوریزاسیون تهیه شده باشد. به طوری که کلیه میکروارگانیسمهای بیماری زای آن از بین رفته و تعداد میکروارگانیسمهای غیر بیماری زای آن به حداقل رسیده باشد و نیز کمترین تغییرات کیفی در ترکیب آن ایجاد شده باشد.
ویژگیهای حسی شیرهای پاستوریزه
رنگ (دارای رنگ طبیعی مربوط به فرآورده)
بو (دارای بوی طبیعی و بخصوص به خود و عاری از بوهای غیر عادی و نامطبوع)
طعم (دارای طعم مخصوص به خود و عاری از از طعمهای نامطوب مانند ترشی، تندی، تلخی و …)
مطابق با استاندارد ملی ایران به شماره ۹۳ برای شیرهای پاستوریزه ساده و ۱۵۲۷ برای شیرهای طعم دار آزمونهایی تعریف شده است که با انجام آنها سلامت این محصول کنترل و تایید میگردد. اندازه گیری چربی به روش ژربر مطالبق استاندارد ملی به شماره ۳۶۶ میباشد.
اندازه گیری دانستیه: فرآورده باید در دمای ۱۵ درجه سلسیوس مورد آزمایش قرار گیرد. این آزمون با روش لاکتودانسیمتر انجام میشود.
نقطه انجماد شیر: هدف از اندازه گیری نقطه انجماد شیر به منظور تشخیص آب اضافی و محاسبه درصد آن میباشد که با استفاده از دستگاه کرایوسکوپ انجام میشود.
اسیدیته (بر حسب اسید لاکتیک): به روش تیتراسیون انجام میشود. اندازه گیری اسیدتیه به عنوان یکی از پارامترهای مهم به شمار می آید زیرا نشان دهنده سلامت شیر از لحاظ بار میکروبی می باشد. زمانی که بار میکروبی در شیر افزایش پیدا میکند باکتریها از قند شیر استفاده کرده و تولید اسیدلاکتیک میکنندکه باعث باعث بالا رفتن اسدیته میشود. به لحاظ فیزیکی بالا رفتن اسدیته شیر مساوی با ترش شدن و بریده شدن شیر می باشد.
در شیرهای طعم دار علاوه بر اندازه گیری این پارامترها درصد ساکارز موجود در شیر نیز اندازه گیری و محاسبه میشود.
از دیگر پارامترهای مهم اندازه گیری در شیرهای پاستوریزه ساده بازدارندههای میکروبی هستند که نباید وجود داشته باشند. این بازدارندهها شامل آنتی بیوتیکهای خانواده تتراسایکلین و ۸-B کتام می باشند که مطابق استاندارد نباید در شیر وجود داشته باشند.
زمانی که دام بیمار میشود و آنتی بیوتیک دریافت میکند نباید از شیر آن برای تولید محصولات لبنی استفاده شود چرا که با مصرف هر بار این فرآورده بخصوص در شیرهای پاستوریزه این آنتی بیوتیکها در بدن مصرف کننده مقاومت دارویی ایجاد میکنند و باعث میشود زمانی که شخص بیمار میشود با مصرف آنتی بیوتیک این ۲ خانواده بهبودی چندانی حاصل نکند. از طرفی حضور مولکولهای آنتی بیوتیک باعث مهار باکتری استارتر در فرآوردههای تخمیری میشود. بنابراین آزمایشگاه موظف است حضور این مواد مهار کننده را در شیر تشخیص، تعیین و گزارش نماید.
ویژگیهای میکروبی در شیرهای پاستوریزه و طعم دار که شامل شمارش کلی میکروارگانیسمهای، اشرشیاکلای و کلیفرم میباشد، انجام میشود.
آسکو فود به تولید و عرضه تجهیزات آزمایشگاهی(صنایع غذایی ، خوراک دام وطیور آبزیان و آکرودیته)در ظرفیت مورد نظر میپردازد که برای برقراری ارتباط با این تیم و اطلاع از ویژگی های هر یک از محصولات و دریافت مشاوره رایگان قبل از خرید باما در ارتباط باشید.